Údolí dřínů
Patříte-li mezi ty, které potěší první kvítky jara, nechte se zlákat na výlet do dolnorakouského údolí Pielach. Zdejší porosty dřínu jsou opravdovou raritou, roste zde na 40.000 keřů a daří se mu tady opravdu dobře, svou přítomností vtiskl údolí jedinečný a neopakovatelný ráz. Koncem února zde na keřích rozkvétají statisíce žlutých kvítků.
Dřín roste v jižních částech Evropy, výjimečně i u nás, a to pouze na teplých a prosluněných stanovištích. Keř či nízký strom kvete drobnými žlutými kvítky, které jsou velmi odolné vůči mrazu. Jejich nektar je potravou včel, které teplé sluníčko na jaře vyláká předčasně z úlů.
V místním dialektu se dřín nazývá dirndl (toto označení se také v alpských zemích používá pro tradiční ženský kroj). Místní si dřínu natolik váží, že od roku 2004 své údolí přejmenovali na Dirndltal. Není divu, že ke svému dřínu mají hluboký vztah, je pro mnohé zdrojem obživy, jeho lesklé červené plody jsou jedlé a patří k nejbohatším zdrojům vitamínu C, obsahují sacharidy, organické kyseliny, pektiny a minerální látky draslík a fosfor. Usušené dřínky upravené přelitím jako čaj příznivě působí na zažívací trakt. Veškerou úrodu zdejšího dřínu místní zpracují na lahodné marmelády, mošty, zavařeniny, vína, likéry, ale i vynikající pálenky. Dřín je nedílnou součástí zdejšího života, místní kulinářskou specialitou i součástí zdejšího folkloru.
Pokud byste si chtěli užít záplavy žlutých kvítků, poznat probouzející se jaro v údolí Dirndltal a ochutnat místní dřínové speciality, můžete se ubytovat se svým čtyřnohým kamarádem v hotelu Steinschaler****. Hotel je v provozu celý rok, pěstuje ve svých zahradách až tisíc druhů rostlin, které využívá v kuchyni pro své hosty. Zahrady nejsou ve formě klasických oplocených ploch, volně navazují na okolní přírodu a většinou z nich je možné se procházet i se psem.
Neméně zajímavé ubytování naleznete na opačném konci údolí na přechodu do údolí Manthal a tím je hotel v prostorách hradu Plankenstein, o němž první písemná zmínka pochází z let 1165 – 1166. Je dominantou kraje a při jeho návštěvě oceníte nejenom nádherný kruhový výhled z hradní terasy, ale i vynikající gastronomii založenou na regionálních specialitách a zemědělské produkci vlastního statku, který hotel zásobuje.
Naprostou výjimečnost středověkého sídla upraveného v době renesance podtrhují citlivě zrekonstruované hradní prostory. V části hradu se nachází muzeum. Rozmanitost a členitost hradu umožnila i výjimečné pojetí interiéru hotelové části. Restaurace, bar a další společenské prostory jsou vybaveny historickým nebo historizujícím nábytkem. Ve stejném stylu jsou vybaveny i hostinské pokoje (s moderním sociálním zařízením). Stačí si vybrat tu komnatu, která nejlépe odpovídá vašemu vkusu a pak si do sytosti užít atmosféru časů dávno minulých. Vy i váš psí kamarád budete na hradě vítáni.
1.3.2016
Patříte-li mezi ty, které potěší první kvítky jara, nechte se zlákat na výlet do dolnorakouského údolí Pielach. Zdejší porosty dřínu jsou opravdovou raritou, roste zde na 40.000 keřů a daří se mu tady opravdu dobře, svou přítomností vtiskl údolí jedinečný a neopakovatelný ráz. Koncem února zde na keřích rozkvétají statisíce žlutých kvítků.
Dřín roste v jižních částech Evropy, výjimečně i u nás, a to pouze na teplých a prosluněných stanovištích. Keř či nízký strom kvete drobnými žlutými kvítky, které jsou velmi odolné vůči mrazu. Jejich nektar je potravou včel, které teplé sluníčko na jaře vyláká předčasně z úlů.
V místním dialektu se dřín nazývá dirndl (toto označení se také v alpských zemích používá pro tradiční ženský kroj). Místní si dřínu natolik váží, že od roku 2004 své údolí přejmenovali na Dirndltal. Není divu, že ke svému dřínu mají hluboký vztah, je pro mnohé zdrojem obživy, jeho lesklé červené plody jsou jedlé a patří k nejbohatším zdrojům vitamínu C, obsahují sacharidy, organické kyseliny, pektiny a minerální látky draslík a fosfor. Usušené dřínky upravené přelitím jako čaj příznivě působí na zažívací trakt. Veškerou úrodu zdejšího dřínu místní zpracují na lahodné marmelády, mošty, zavařeniny, vína, likéry, ale i vynikající pálenky. Dřín je nedílnou součástí zdejšího života, místní kulinářskou specialitou i součástí zdejšího folkloru.
Pokud byste si chtěli užít záplavy žlutých kvítků, poznat probouzející se jaro v údolí Dirndltal a ochutnat místní dřínové speciality, můžete se ubytovat se svým čtyřnohým kamarádem v hotelu Steinschaler****. Hotel je v provozu celý rok, pěstuje ve svých zahradách až tisíc druhů rostlin, které využívá v kuchyni pro své hosty. Zahrady nejsou ve formě klasických oplocených ploch, volně navazují na okolní přírodu a většinou z nich je možné se procházet i se psem.
Neméně zajímavé ubytování naleznete na opačném konci údolí na přechodu do údolí Manthal a tím je hotel v prostorách hradu Plankenstein, o němž první písemná zmínka pochází z let 1165 – 1166. Je dominantou kraje a při jeho návštěvě oceníte nejenom nádherný kruhový výhled z hradní terasy, ale i vynikající gastronomii založenou na regionálních specialitách a zemědělské produkci vlastního statku, který hotel zásobuje.
Naprostou výjimečnost středověkého sídla upraveného v době renesance podtrhují citlivě zrekonstruované hradní prostory. V části hradu se nachází muzeum. Rozmanitost a členitost hradu umožnila i výjimečné pojetí interiéru hotelové části. Restaurace, bar a další společenské prostory jsou vybaveny historickým nebo historizujícím nábytkem. Ve stejném stylu jsou vybaveny i hostinské pokoje (s moderním sociálním zařízením). Stačí si vybrat tu komnatu, která nejlépe odpovídá vašemu vkusu a pak si do sytosti užít atmosféru časů dávno minulých. Vy i váš psí kamarád budete na hradě vítáni.
1.3.2016